Цветан Кръстев

Цветан Кръстев

Извънредна ситуация / Видео / 1’25”

Neo Belle Époque 1 / Видео / 2’13”

Кратка история на емоциите / Видео / 1’01”

Извън извънредни мерки или поздрав към Оруел / Видео / 3’17”

Безпричинно следствени връзки / Видео / 1’28”

#КритикаИХуманизъм

„Нашата количествена обсесия относно онова, което се смята и следователно може да бъде пресмятано и ана­лизирано, дълго време е изключвала онова, което не се пресмята: субективните емоции. В продължение на почти три десетилетия религията, наречена технология и “брутен вътрешен продукт“, както и идващото от XIX в. грубо пресмятане на лич­ния интерес, доминираха политиката и интелектуалния живот. Днес обществото на предприемачите-индивиди, подредено около очевидно рационалния пазар, разбулва неизмерими дълбини на нищета и отчаяние; то ражда ни­хилистичен бунт против самия порядък.

Когато толкова много от основните ни ориентири са рухнали, ние почти не можем да видим накъде вървим – да не говорим пък за това, да чертаем път. Но дори за да се сдобием с поне базисни насоки, ние се нуждаем преди всичко от постигане на по-голяма прецизност по въпро­сите, свързани с познанието на душата. Иначе, в нашето заслепено увлечение по рационални мотиви и резултати, рискуваме да заприличаме на наблюдатели, „стоящи по­сред бързо течаща река“, и както пише Токвил, „упорито втренчени в някакви отломки, които все още се виждат по бреговете на реката, макар че течението ни носи покрай тях и ни влече към бездната“.”

Панкаж Мишра

откъс от текста „Политиката в епохата на озлоблението:

тъмното наследство на Просвещението“

включен в книгата „Големият регрес.

Международен дебат за духовната ситуация на времето“

(превод Ася Захариева)

Биография Цветан Кръстев

Цветан Кръстев е роден през 1961 във Варна. Завършва Художествената гимназия в Казанлък през 1981. От 1985 г. работи в областта на концептуалното изкуство. Създава живопис, лендарт, пърформанс, инсталации, обекти, видео арт. Един от основателите на клуб „Вар(т)на“ (Варна, 1996). Един от основателите и организаторите на Международния фестивал за късометражно кино „Карантината“ (Варна, 2014).  Участвал е в множество изложби, фестивали, биеналета и форуми на съвременното изкуство в България и чужбина. Живее и работи във Варна.

Разгледай още от #извънредноположение

Проектът се осъществява от

Галерия +359 и Art Project Depot, в партньорство с Издателска къща КХ – Критика и Хуманизъм. Те ще добавят коментари под формата на цитати на издадени от тях книги към изображенията, подготвени от художниците за проекта.

1 thought on “Цветан Кръстев

Comments are closed.