Красимир Терзиев

Красимир Терзиев

Пътувания в непознатото, 2020, акрил, масло / платно, 164/130 cm

Пътувания в напознатото II, 2020, акрил, масло / платно, 164/130 cm

Зрелищни повърхности, 2020 г., масло / платно, 80/100 cm

Тестова площадка, 2020 г., акрил, масло / платно, 116/73 cm

#КритикаиХуманизъм

„‘Харизмата’ – както би могло да ни подскаже нейното отнасяне към charis, благодатта, при апостол Павел – съвпада с неутрализиране на закона…”

от: Джорджо Агамбен, Homo sacer II: Извънредното положение

издание на КХ – Критика и Хуманизъм

превод на италиански Валентин Калинов

 „… Пробуждащото се предпочитание към множественото число на ‘свят’, също както и една генеалогия на космологичното понятие за безкрайностот гледна точка на неговата прагматична функция: безкрайният свят е преди всичко свят на нови нагласи и поведение. Фантазията се превръща в орган на съвършено непредвидена позитивност… неочакваното се е превърнало именно в онова, което постоянно очакваме… Идеята за завършване на незавършеното чрез човешката изкусност…“

от: Ханс Блуменберг, Парадигми към една метафорология

издание на КХ – Критика и Хуманизъм

превод от немски: Нина Николова

Красимир Терзиев е интердисциплинарен художник и изследовател, чиято работа обхваща различни медии, като видео/филм, фотография, живопис/рисунка и текст, поставяйки под въпрос границите между реалност и фикция, като същевременно изследва разнородните преходи и напрежения между глобализирания свят, доминиран от поразителното многообразие от символични изображения, и неговите материални основи в технологичния, физически и човешки “хардуер”.

Има докторска степен по Културната антропология от Софийския университет (2012 г.) и магистърска степен по живопис от Националната художествена академия, София (1997). 

През 2011 получава Наградата за съвременно българско изкуство „Unlimited“, а през 2007 – Наградата на Гауденц Руф за ново българско изкуство.

Творбите му са част от колекциите на Centre Pompidou/MNAM; Arteast 2000+ Collection, Moderna Galerija Любляна; Art Collection Telekom; Софийска градска художествена галерия; Kunstsammlung Hypovereinsbank; колекция Gaudenz B. Ruf; Артпроджект Депо; колекция Дана и Георги Войнов, и др.

Роден през 1969 в Добрич, България. Живее и работи в София.

 

Автори #извънредноположение

Проектът се осъществява от

Галерия +359 и Art Project Depot, в партньорство с Издателска къща КХ – Критика и Хуманизъм. Те ще добавят коментари под формата на цитати на издадени от тях книги към изображенията, подготвени от художниците за проекта.