Дагмар Шюрер

Дагмар Шюрер

HANDS / Video loop / 2020

Описание на проекта

Това е видео лууп със звук с работно заглавие HANDS.

Това е поредното размишление върху моите няколко месечни текущи изследвания по темата за материалността, докосването, осезаемостта и физическото в дигиталната сфера (и илюзията за тях). Това изследване стана още по-актуално по време на „затварянето“ на света . В настоящата ситуация на изолация трябва да поддържаме дистанция и повече процеси се прехвърлят в дигиталния свят. Всичко, до което се докосваме, е клавиатурата на нашите компютри. Това за мен е изключителен момент. Как ще стимулираме толкова важната сетивност чрез кожата в цифровото бъдеще?

#КритикаИХуманизъм

„Кратко методично предложение за културноисторическа диалектика. Много е лесно различните „области“ на всяка епоха да се разделят на две части съобразно определени гледни точки по такъв начин, че в едната да попадат „плодотворните“, „обещаващите“, „жизнените“, „позитивните“, а в другата безполезните, назадничавите, отмрелите елементи на епохата. Нещо повече, контурите на позитивната част се открояват по-отчетливо само ако се профилират спрямо негативната. Но, от друга страна, всяко отрицание има своята стойност единствено като фон за очертанията на жизненото, на позитивното. По такъв начин от решаваща важност е тази преди отхвърляна негативна част отново да се подложи на подразделяне, при което, чрез изместване на ъгъла на зрение (но не и на мащаба!), в нея да се прояви нещо позитивно, нещо по-различно от досега обозначеното. И т.н. ad infinitum, докато цялото минало не бъде поместено в настоящето в един исторически апокатастасис.“

из „Парижките пасажи“, част от сборника „Кайрос“

издание на КХ – Критика и Хуманизъм

превод от немски език: професор Кольо Коев

Дагмар Шюрер е австрийска художничка, живееща и работеща в Берлин. Артистичният фокус на нейната работа е върху движещият се дигитален образ. Тя сглобява намерени кадри, цифрово генерирани обекти и анимации, текст, рисунки и звук за образуване на сложни видеомонтажи, предизвикващи живописта, колажа и поезията. Дагмар Шюрер е завършила изобразително изкуство в Central Saint Martins College of Art and Design в Лондон, Великобритания. Нейната работа е показвана на места като : New Contemporaries, ICA Лондон, фестивалът „Импакт“ в Утрехт, Нидерландия, Moscow Biennale for Young Art, Русия, Transmediale Vorspiel в Берлин и др. Видеоклиповете й са били прожектирани на множество фестивали: SUPERNOVA в Денвър, Seattle Film Festival, Horn Experimental Film Festival – Израел, Tricky Women Festival – Виена, както и на филмовия фестивал Diagonale в Грац. Неотдавна Дагмар получава стипендията на Goldrausch на Сената на Берлин и бе включена в списъка за Berlin Art Prize и Tenderpixel Award в Лондон.

Автори #извънредноположение

Проектът се осъществява от

Галерия +359 и Art Project Depot, в партньорство с Издателска къща КХ – Критика и Хуманизъм. Те ще добавят коментари под формата на цитати на издадени от тях книги към изображенията, подготвени от художниците за проекта.