Пластични Метаморфози

Георги Тодоров
Куратор: Консто Касабов

Поради спецификата на проекта можете да посетите изложбата на следните дати:

Разтапяне: 03.02, 09.02
Прожекции 04.02, 10.02
от 16:30 до 19:00 часа

Тази съвременна скулптурна експозиция представлява творческото търсене на автора в посока на пластичната интерпретация и метаморфоза на един и същи обект, чрез различни подходи към формата и визуалната естетика. Всяка творба представлява восъчна женска фигура с метален скелет, който варира като форма, детайл и концепция съответно при всяка от трите работи.

Подобно на израза “не съди книгата по корицата” автора интерпретира темата за повърхностното и дълбокото, както и за често лъжливата или подмамваща външност, изследвайки добре познати понятия като видимо и невидимо, класическо и съвременно. Това е една своеобразна визуална метафора за несъответствието между вътрешното и външното, която автора изследва и манипулира в този творчески цикъл. Ключов концептуален момент играе разтапянето на восъчната обвивка и показването на металната вътрешност, в конкретния случай – скелета на фигурата.

За създаването на творбите са използвани утвърдени класически техники, както и съвременни технологии като 3D принтиране, дигитално проектиране, 3D обработване и материализиране на търсената триизмерна форма.

Восъчната обвивка е класически моделирана и е базирана на ръчно изработена глинена фигура, която чрез специфични технологични методи бива дигитализирана. Тази дигитална триизмерна версия на фигурата се използва при създаването на калъпа, в който се отлива восъка.

Металния скелет, който варира по форма и концепция на всяко от трите нива, е базиран на дигитални триизмерни модели. Тези 3D модели се отливат в метал, като след това отливката бива обработена на ръка чрез класически ювелирни техники и методи.

На всяко следващо ниво (етаж) се наблюдава пластика, различна по съдържание и третировка на формата. На външен вид и трите творби изглеждат еднакво, но с течение на времето и разтапянето на восъчната обвивка се показва скелета или истинското съдържание на обекта.

Георги Тодоров (1990) завършва магистратура специалност скулптура в Художествената академия през 2016 в курса на проф. Емил Попов.
Участва в множество колективни изложби и събития.Участие във Figurativas 2016 към Museu Europeu d’Art Modern. Автор на възпоменателна монета 110 години от Илинденско-Преображенското възстание.През периода 2018-2022 има съавторство в паметниците на полк.Дрангов (Военна Академия, София), Иван Вазов (гр.Сливница), Дан Колов (гр.Плачковци), Дико Илиев (Борисова градина, София).
Живее и работи в София.