VR

За да направим изкуството по-достъпно, вдъхновени, но и до някаква степен принудени от пандемията Ковид-19, Галерия +359 представя проекта си “359 градуса”. В следващите месеци ще публикуваме всяка изложба, която се провежда в Галерия +359 след нейното приключване, добавяйки архивни проекти и колаборации с други пространства. Публиката ще има достъп до 360-градусов изглед на изложбите с допълнителни текстове, видеа, скици и всякакви фрагменти от идеите, материализирали се в кулата. По този начин се надяваме да допринесем за интеграцията на тази практика в дейността на българските галерии и музеи. При нормализиране на епидемичната обстановка, виар очила ще бъдат на разположение на физическата локация, като така зрителите ще могат да разглеждат архивни изложби във виртуална реалност. Нашата цел е да представим не само съдържанието на галерията, но и да подчертаем сайт-спесифик природата на изложбите, така опознавайки тялото на кулата, неизбежна муза, понякога опонент, но винаги, в крайна сметка – съучастник. 

Този проект е реализиран със силното убеждение, че Галерия +359 трябва да продължи мисията си да развива съвременното изкуството, която в рамките на четири години се състои в реализирането на близо 30 изложби, уъркшопи, авторски разговори и конкурси с участието на български и чуждестранни артисти. 

И докато програмата на Галерия +359, включваща проектите “359 градуса”, “Topics of conversation”, както и ежегодния ни изложбен план, не беше сред избраните за финансиране от Национален фонд култура, смятаме, че с общи усилия и качествен институционален диалог, културният обмен в България ще (продължи да) се осъществява и надгражда.