Sofia Pride Arts: Удоволствие е да бъдеш скрит, но бедствие да не бъдеш открит

Алина Папазова, Александър Гергинов, Бенджамин Фредриксон, Венцислав Занков, Ива Вачева, Калин Серапионов, Ками Толуи, Любен Домозетски, Михаил Новаков, Стефан Николаев, списание BUTT, Фондация Том от Финландия
Куратор: Ренета Георгиева

28.05 – 09.06.2024

✶ Изложбата е за възрастова граница от 18+

Всички имаме нужда да се скрием понякога. Криенето е стратегия, която сме установили за ефективна, за да се грижим за себе си и за да задоволим очакванията на околните. Но като деца, играещи на криеница, копнеем да бъдем открити. Има нещо тръпнещо да участваш в тази игра и да усетиш, че някой го е грижа за теб достатъчно, за да дойде и да те намери, да погледне зад завесата.

Родена от цитат на Доналд Удс Уиникът, “It is a joy to be hidden, and disaster not to be found”, изложбата включва селекция на произведения, представяйки ги на „ръба на видимостта“. В ерата на излагането и показването, това са размишления върху свободата на изразяване, скрития смисъл, интимното преживяване, сексуалното желание, порнографското въображение, нашите копнежи, дълбоки желания, играта на наслагвания. Изложбата борави чрез сетивата и през актове на преплъзване, повдигане, докосване, надничане в ротондното пространство на Водна кула. На зрителя е отредена ролята на воайор. 

Селектираните произведения правят артистични и концептуални препратки към пасажи, граници, разделения, табута, връзки, циркулации, гласност и безгласност, като се опират на материалността и нуждата да бъдем намерени. 

Завесата, позната като домашен предмет или сценографски елемент в различни контексти, тук играе ролята на преграда, която нарушава нашите обичайни навици да наблюдаваме визуална култура. Тя е обещание за скрит смисъл. Завесата е едновременно това, което трябва да се дръпне, за да бъдем видяни, но и удобен пашкул, в който да бъдем скрити от погледа. Поддържа усещането за възможността да се разкриеш и приближиш до това, което знаеш, че си някъде дълбоко в себе си, и да позволиш на някого другиго да види това. Поне за момент. Предлагайки ни едно безопасно място на откритост, позволявайки да бъдем „намерени“, може би за първи път в живота си на възрастни. Този процес може да бъде наистина освобождаващ. 

Изложбата се осъществява с подкрепата на посолство на Финландия в България.